Kursdaten von GOYAX.de

500 Euróból egy év alatt 5000 Euró

Fundamentális és technikai elemzéssel, a tömegpszichológia, valamint a világgazdaság,- és a politikai események hatásainak figyelembevételével próbálok megfelelő tradinglehetőségeket CFD indexekre, részvényekre és devizapárokra feltárni. Bővebb információk a CFD-ről a "Mi a CFD?" nevezetű linken találhatóak. Célom, hogy 500 Euróból a következő év végére 5000 Eurót csináljak. Minden egyes lépésemet, hogy mit és miért csináltam, közzé teszem. Szeretném megmutatni, hogy a megfelelő stratégiával ez megvalósítható. A tradinglehetőségek főleg a külföldi piacokra fognak koncentrálódni. A részvényeknél az adás-vétel által keletkezett kezelési költségek, ill. az indexeknél és a devizapároknál a spreadek lesznek figyelembe véve. A trading depó 2011.01.03.-én lép érvénybe.

Baltic Dry Index (BDI)

2011.01.30. 13:24 | Liph | Szólj hozzá!

 A Baltic Dry Index jelentőségéről már január 8-án írtam. Az index alakulása továbbra is igen figyelemre méltó. A BDI jelenleg az esésnél nem ismer más irányt (ahogyan a charton is látható). Ha a BDI alakulását Kínával hozzuk összefüggésbe, akkor igen van miért aggódni. Kína a világ legnagyobb és kielégíthetetlen nyersanyag fogyasztója. Amikor a BDI zuhanni kezd, akkor ez annak a jele, hogy a kínai gazdaság lelassul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép forrása: www.bloomberg.com

Zavargások Egyiptomban - Ütik a részvénypiacot

2011.01.28. 11:52 | Liph | 1 komment

Az egyiptomi részvényindex EGX30 ismét nagy esést mutatott (ahogyan a charton is látható) tetézve az előző napok veszteségeit, miután tovább folynak a kormányellenes megmozdulások. Hajnalban megszűnt a lakosság számára elérhető internetszolgáltatás, ezzel az ország gyakorlatilag eltűnt az internetről, amihez hasonlóra eddig sehol nem volt példa.

 

 

Crash néhány hónapon belül?

2011.01.27. 02:26 | Liph | Szólj hozzá!

Mac Faber befektetési guru szerin 2-3 hónapon belül a világ egy újabb válság elé fog nézni. A féktelen pénznyomtatás által előidézett fellendülés a befektetési guru szerint természetes jelenség, fenntarthatósága azonban több mint kérdéses. Faber úgy véli, a gazdaság elmúlt időszakban tapasztalt élénkülése "kölcsönzött", azaz a jövőbeli növekedés esélyeit rontja le. Optimista kollégáival ellentétben Mark Faber úgy látja, hogy a kormányzati és jegybanki beavatkozás nem múlhat el következmények nélkül. A tengerentúli gazdaság következő megtorpanása esetén (amelyet ugyanúgy okozhat a kereskedelmi ingatlanok piacának már most rebegtetett összeomlása, mint a magas munkanélküliségtől sújtott lakossági szektor fogyasztásának nagyon is valószínű jelenlegi alacsony szinten ragadása) ugyanis a kormányzat képtelen lesz a kulcsfontosságú intézmények megmentése érdekében hatékonyan fellépni.

Trading depó

2011.01.26. 18:34 | Liph | Szólj hozzá!

 Három új pozíciót nyitottam. Talán kezdeném a rizikósabbal. Kettő long pozíció lett 17,975-nél a VIX, azaz a Volatility Indexre megnyitva. Stop: 17,649. A VIX Index az S&P500 várt volatilitását, vagyis a piac változékonyságát tükrözi. Az indexet a félelem indexnek ("fear and greed indicator”) is nevezik a befektetők (ha a VIX magas értéket vesz fel, akkor általánosságban kockázatkerülés jellemzi a befektetőket, nagy a félelem és a bizonytalanság a piacokon). A VIX Index jó képet fest a piaci kedélyállapotról. Ha túl magas értéket vesz fel a VIX Index, jellemző a pesszimizmus, azaz az eladói oldal dominanciája jellemző a piacokra, ha alacsony, többségében vannak az optimista vásárlók. Szélső értékek esetében azonban célszerű résen lenni, trendforduló előszele lehet a szélsőséges VIX érték. Ahogy az egy éves charton is látható, jelenleg relatív alacsony szinten van.  

kép forrása: www.marketwatch.com

 

A Fitch valószínűleg leminősíti Ciprust

2011.01.17. 21:00 | Liph | Szólj hozzá!

 Nagy eséllyel, egy fokozattal, a jelenlegi „AA mínusz”-ról ”A plusz”-ra minősíti a Fitch Ciprus hitelképességét. Az ország felülvizsgálata várhatóan áprilisban fog megtörténni. Elsősorban az adók rövidtávú kockázatait, az állami nyugdíjrendszert, valamint Görögországgal folytatott gazdasági és pénzügyi kapcsolatait fogják figyelembe venni.

IBEX 35

2011.01.11. 16:34 | Liph | Szólj hozzá!

 Ha hosszú távon, technikai elemzés szemszögéből vizsgáljuk meg a spanyol részvény indexét, akkor jól látható egy háromszög csökkenő trendben.  A tegnapi nap folyamán, az IBEX 35 megérintette a háromszög alsó szárát, ahol ismét támaszt tudott magának találni. Amíg az árfolyam az alsó szárat nem tudja áttörni, addig nem kerül újabb short pozícíó a trading depóba.

Egy átlagos befektető

2011.01.08. 19:31 | Liph | 1 komment

 Ennek a chartnak a segítségével próbálom bemutatni, hogy egy átlagos befektető hogyan viselkedik.

 

Baltic Dry Index

2011.01.08. 14:26 | Liph | Szólj hozzá!

 A Baltic Dry Index-et naponta közli a londoni székhelyű Batlic Exchange. Az index világszinten összegzi, a nemzetközi nyersanyagszállító teherhajók szállítási díjait. Az index azt hivatott tükrözi, hogyan alakulnak a főbb nyersanyagok tengeri szállításának díjai. Ennek az indexnek az alakulásából lehet következtetéseket levonni a világgazdasági növekedés állapotáról. Ez azért lehetséges, mert a nyersanyagfelhasználás mértéke jól tükrözi a gazdasági növekedést. Emellett pedig a teherszállító hajók kínálata igen rugalmatlan. Nem lehet a megélénkülő keresletre gyors időn belül kínálati oldalról reagálni, hiszen egy-egy hajó megépítése hosszadalmas és költséges beruházás. Vagyis amikor egyre több nyersanyagot kéne elszállítani, megközelítőleg ugyanakkora kapacitás van rá, így a szállítási díjak jelentősen megemelkedhetnek. Az index 26 hajózási útvonal díjait veszi figyelembe, főként vasércet, szenet és gabonákat szállító hajók díjaiból számítják. Ahogy a charton is látható, a tendencia negatív.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép forrása: http://www.bloomberg.com

USD/JPY

2011.01.07. 14:04 | Liph | Szólj hozzá!

 Ahogy a charton is látható, az USD/JPY deviza pár szépen át tudott törni a rövid távú csökkenő trenden. A következő ellenállás a 76,4%-os Fibonacci Retracement szintnél található. Ha az árfolyamnak sikerül ezt is áttörnie, akkor szabaddá válhat az út egészen 84,5-ig.

Trading depó

2011.01.07. 13:08 | Liph | Szólj hozzá!

 A spanyol részvényindex IBEX 35 short pozíció zárásra került 9584,2 pontnál. Ismét egy szép összegre lehetett szert tenni. Az index hosszú távon továbbra is negatív tendenciát mutat. Az USD/JPY devizapár pedig továbbra is szép lassan emelkedik, miután át tudott törni a megjelölt ellenálláson.

Globális élelmiszer index rekordmagasságon

2011.01.06. 18:13 | Liph | Szólj hozzá!

Az Egyesült Nemzetek riadót fújtak, miután az élelmiszerárak decemberben rekordmagasságba szöktek. A jelenlegi helyzet rosszabb, mint  a 2007 és 2008 közötti élelmiszerválság alatt. Az emelkedésnek a vége nem látható. Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) adatai szerint, szerdán az árindex (amely a tejtermékek, rizs, búza és kukorica árát tükrözi) 215 pontra emelkedett, ezzel meghaladva az élelmiszer-válság alatt kialakult értéket. Bár az FOE még nem akar újabb krízisről beszélni, a helyzet igen rosszul néz ki. A magas élelmiszer árak főleg a feltörekvő- és  a fejlődő  országokat érintik, amelyekben már nem egyszer számos felkelés tört ki. Egyre nagyobb annak a veszélye, hogy ezek az országok már nemigen fogják tudni a megfelelő mennyiségű alapanyagokat megszerezni (mint pl. a búzát). A búza árfolyama 2010-ben 47%-ot emelkedett, a rossz termési kilátások miatt, mint pl. Oroszországban.  A kedvezőtlen időjárás mellett a gyenge dollár (a legtöbb élelmiszer termékeket dollárban veszik-adják) hatása miatt emelkedett ennyire az élelmiszerek árfolyama, ami főleg az U.S. Federal Reserve ultra-laza monetáris politikájának köszönhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép forrása: http://www.fao.org

 

 

IBEX 35 ismét short

2011.01.06. 14:35 | Liph | Szólj hozzá!

Az IBEX 35-re ismét 1 db short pozíciót nyitottam, miután a rövidtávú emelkedő trend meg lett törve. Stop: 9856,5

IBEX 35

2011.01.05. 15:02 | Liph | Szólj hozzá!

Az IBEX 35 nagyobb esését követően, a short pozíció zárásra került 9.700,4 pontnál, hogy az eddigi pozitív eredmény realizálódhasson.  Emellett 16:00 órakor az amerikai ISM indexről lesz jelentés ami igen nagy hatással lehet az indexre.

USD/JPY: Long

2011.01.05. 13:14 | Liph | Szólj hozzá!

Úgy tűnik lassan véget ér a dollár esése. A napi csúcs 82,26-on áll, ami közel van egy ellenálláshoz. Itt fut a 84,51 és 80,93 közti mozgás 38,2%-os Fibonacci-szintje. 82,29 fölött szabaddá válhat az út 82,70-ig. Támogatások 81,75-nél és 81,40-nél találhatók. 10.000 USD értékben egy long pozíciót nyitottam az USD/JPY deviza párra. Stop: 81,60

Nagyobb piaci felfutások vagy éppen lejtmenetek után rendszerint konszolidálódni szokott az árfolyam, mielőtt folytatná útját. A fibonacci szintek segítségével ezen korrekciók mértéket lehet előre jelezni. Rendszerint 38.2 vagy maximum 61.8-as szinteknél szokott a korrekció fordulni és a tendencia folytatódni. Ha a 2/3-os szintnél nagyobb a korrekció mértéke akkor már trend fordulóról beszélünk.

Trading depó

2011.01.05. 11:42 | Liph | Szólj hozzá!

 Tegnap, a vártnál jobb amerikai gazdasági adatokat követően az EUR/USD deviza pár zuhanásnak indult, így sajnos a long pozíció a stop által zárva lett. A Spanyol részvényindex IBEX 35 jelenleg -1,82% -os veszteséget mutat.

Spanyol részvényindex: Short

2011.01.04. 14:58 | Liph | Szólj hozzá!

 Tavaly a spanyol  részvényindex (IBEX 35) a többi európai indexhez képest igen rosszul teljesített. Régebbi cikkeimben már említettem, hogy nagy gondokkal küzd az ország. Az államkötvények továbbra is magas szinten állnak. A munkanélküliség, ahogy az ingatlanpiac is továbbra a mélyponton van. Valószínűleg, ahogy Írország és a görögök is, nemzetközi segítségre fognak szorulni. Ha a technikai elemzés szempontjából vizsgáljuk meg a chartot, szintén egy negatív tendencia látható. Az IBEX 35-re egy db short pozíciót nyitottam. Stop: 9.987,7

 IBEX35

30 nap

90 nap

250 nap

Teljesítmény

0,60%

-7,02%

-2,32%

Maximum

10.254

11.022

11.022

Minimum

9.826

9.203

8.564

Volatilitás

17,51

21,81

29,79

 

A Madridi Értéktőzsdét 1831-ben hozták létre. Az IBEX 35 index tartalmazza a 35 leglikvidebb spanyol részvényt. Kereskedni lehet hétköznaponként 9.00-17.30 között.

EUR/USD: long

2011.01.04. 13:27 | Liph | 1 komment

 Az EUR/USD továbbra is emelkedő tendenciát mutat, így 1,33829-nél 10000 EUR értékben egy long pozició került megnyításra. Stop: 1,32783

Goodbye Bank of America? Part 2

2011.01.03. 15:00 | Liph | Szólj hozzá!

 A New York Times egyik jelentése szerint a Bank of America egy 15-20 fős csapatot alakított, amely a belső “kínos” dokumentumokat próbálja feltárni. A bank fel akar készülni arra, ha esetleg valami történne. A pénzügyi vállalkozás a Booz Allen Hamilton tanácsadó cégtől, ill. számos egyéb ügyvédi irodától kér segítséget. Úgy tűnik tényleg a Bank of America válik Julian Assange (a Wikileads alapítója) következő célpontjává.

Trading depó

2011.01.02. 16:37 | Liph | Szólj hozzá!

 Holnap érvénybe lép a trading depó. Az egyes értékpapírokhoz tartozó elemzések, hogy mi és miért lett megvéve, ezen az oldalon kerülnek bemutatásra.  A depó alakulása a "Trading depó" link (amely a baloldali oszlopban lett feltüntetve) alatt lesz megtekinthető.

Goodbye Bank of America?

2010.12.01. 14:58 | Liph | Szólj hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

Julian Assange, a Wikileaks alapítója hamarosan nyilvánosságra hozna információkat, amelyek egy nagy amerikai bankot igen csak terhelne. Azt nem árulja el, hogy melyik bankról van szó, de már keringenek a találgatások. A tőzsde hevesen reagál.

Julian Assange kijelentései igen költségesek lehetnek. Januárban tízezer dokumentumot szeretne néhány nagy bankról a Wikileads-en nyilvánosságra hozni. Assange szerint ezek az információk a megnevezett bankokat súlyosan fogják érinteni, akár romba is dőlhetnek. Az anyagok bepillantást mutatnak majd az érintett intézményekbe, hogy valójában mi zajlik a kulisszák mögött. Természetesen a központi bankok erre fel elkezdtek spekulálni, hogy vajon mely intézmények keveredhettek bele ebbe a botrányba. 2009-ben Assange egy interjún azt álította, hogy számos információval rendelkezik a Bank of America-ról (BoA), amely durván négy milliárd dollárt veszített kedden értékéből, miután a részvényei 3%-ot estek. A Goldman Sachs papírjai se lettek kímélve, 2%-ot estek, miután múlt hétfőn egy interjún Assange névvel is említést tett erről a befektetési bankról. A dokumentumokból ki fog derülni, hogy rosszul működik a pénzintézetek felügyelő rendszere, és hogy a vezetők csak a saját érdekeiket követik.  Bepillantást nyerhetünk majd, hogy Bank of Amerika hogyan is verte át az ügyfeleit.