Kursdaten von GOYAX.de

500 Euróból egy év alatt 5000 Euró

Fundamentális és technikai elemzéssel, a tömegpszichológia, valamint a világgazdaság,- és a politikai események hatásainak figyelembevételével próbálok megfelelő tradinglehetőségeket CFD indexekre, részvényekre és devizapárokra feltárni. Bővebb információk a CFD-ről a "Mi a CFD?" nevezetű linken találhatóak. Célom, hogy 500 Euróból a következő év végére 5000 Eurót csináljak. Minden egyes lépésemet, hogy mit és miért csináltam, közzé teszem. Szeretném megmutatni, hogy a megfelelő stratégiával ez megvalósítható. A tradinglehetőségek főleg a külföldi piacokra fognak koncentrálódni. A részvényeknél az adás-vétel által keletkezett kezelési költségek, ill. az indexeknél és a devizapároknál a spreadek lesznek figyelembe véve. A trading depó 2011.01.03.-én lép érvénybe.

Tömeges menekülés a spanyol államkötvényből

2010.11.28. 20:10 | Liph | Szólj hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arra, hogy Portugália fizetésképtelené fog válni, már sok befektető számít.  Azonban, ha Spanyolországgal is ez történik, az egész EURO-ZÓNA masszív problémák előtt állhat.

 Kételkedve az Euro "védőpajzsának" tartósságában, a spanyol államkötvények rizikóprémiuma a közös fizetési eszköz bevezetése óta a legmagasabb szintet érte el. Az Euró pénteken másfél Cent- tel tovább esett a két hónappal korábbi, 1,3211Dollár értékű legalacsonyabb szinthez képest.
A kamatkülönbség a tízéves spanyol-, és német államkötvények között péntek délelőtt 262 bázispontra nőtt. A spanyol „tízéves papírok” hozama 5,28%-ra emelkedett, ez 2002-óta a legmagasabb érték. A kötvények folyamatosan emelkedő hozamuk és csökkenő áruk azt jelenti, hogy a befektetők megválnak papírjaiktól.
A spanyol miniszterelnök Zapatero, országának megbízhatóságát hangsúlyozta. „Teljességgel kizárható”, hogy Spanyolország az Euró mentőcsomagra szorulna, mondta pénteken egy rádióinterjúban. „Saját erőből jövünk ki a krízisből”, hangsúlyozta a szocialista politikus. Az ehhez hasonló bizonygatások a pénzpiacokon, még nemigen segítettek. Az ír miniszterelnök, Brian Cowen is váltig állította, hogy Írország meg tudja maga is oldani a problémáit.
A következő jelentkező, aki EU segítségre fog szorulni, a legtöbb megfigyelő szerint nem Spanyolország, hanem Portugália. Az Európai Központi Bank (EKB) és az euró övezeti tagállamok többsége sürgeti a portugál vezetést, hogy Írországhoz hasonlóan kérjen segítséget, de ők még ellenállnak.
Amióta a portugál államkötvények hozama átlépte a 7%-os határt nemigen emelkedett tovább, ami azt jelenti, hogy már alig van vevő. A portugál kötvényeknél „a vételi és eladási érték közötti különbség igen nagy lett”, mondta a Commerzbank egyik elemzője. Ezzel szemben összehasonlításként a spanyol papírok hozama egyedül ezen a héten 0,6% ponttal emelkedett. „A piacok Spanyolországra koncentrálnak Portugália helyett, mert a legtöbb befektető azt hiszi, hogy elkerülhetetlen Portugália EU segítség iránti kérelme”, mondta a Reuters hírügynökségnek Nick Stamenkovic, a RIA Capital Markets-től. Csak idő kérdése, hogy Portugália segítségért folyamodjon. 7%-os finanszírozási költségek nem képzelhető el egy olyan országban, amelyik a következő évben újra a recesszióba fog esni.
Portugália legnagyobb hitelezői a spanyol bankok. Június végéig követelésük a kis szomszéd állam hitelintézeteitől, vállalataitól és közszférájától 78 milliárd Euró. Ezt a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) statisztikája bizonyítja.
Spanyolország stabilitásában saját maguk is kételkednek, a stagnáló gazdasági teljesítmény, a rekordméretű 20%-os munkanélküliség és a bankok felelőtlen ingatlanhitel veszteségei miatt. A spanyol államháztartás hiánya a múlt évben 11,1% a GDP-nek, a harmadik legnagyobb az Euró zónában.
A napok óta tartó eladási nyomás a spanyol államkötvényeknél nyilvánvalóvá tette, hogy az Írország számára tervezett mentőakció nem tudta a piacokat megnyugtatni. A mentőcsomag, melyről Dublin az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyal, valószínűleg még a mai nap realizálódik. Az összességében 85Mrd Euróból 35Mrd Eurót a pénzügyi szektor megmentésére, 50Mrd Eurót az államháztartás szanírozására fordítanak, adta hírül a Reuters, egy, a tárgyalásokat jól ismerő személyre hivatkozva.
Amennyiben Portugália után Spanyolország is a "védőpajzsa" alá bújna, kevésnek bizonyulhat a segítségre felajánlott pénz, figyelmeztettek pénteken a Citigroup elemzői.

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdevilag.blog.hu/api/trackback/id/tr382479576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása